Ιστορικό Σημείωμα

Η ιστορία του χαρακτηρισμού της Παναγίας μας ως Αγίας Φυλάξεως ή θείας Φυλάξεως Αγίας Φύλας) χάνεται στα βάθη του χρόνου. Υπάρχουν δύο παλαιές μαρτυρίες. Η πρώτη εντοπίζεται σε μία ενεπίγραφη στήλη που χαράκτηκε προς τιμή της Θεοτόκου από τον Ισαάκιο Κομνηνό. Η δεύτερη παρουσιάζεται στα νομίσματα που έκοψε ο Ισαάκιος Κομνηνός (1184 – 1191) και εικονίζουν τη Θεοτόκο να τον προστατεύει. Ο Ισαάκιος ο Κομνηνός κυβέρνησε το νησί για επτά χρόνια και νίκησε το στόλο που έστειλε εναντίον του ο αυτοκράτορας.

Ο σημερινός ναός της Παναγίας της Χρυσαϊφυλιώτισσας βρίσκεται στο κέντρο της ενορίας της Αγίας Φύλας.

Ανηγέρθη το 1968 επί μητροπολίτου Κιτίου Ανθίμου και είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).

Είναι από τους μεγαλύτερους ναούς της Κύπρου. Είναι πεντάτρουλλος με στοιχεία από βυζαντινή, γοτθική και ρωμανική αρχιτεκτονική. Πολύ κοντά στον υφιστάμενο ναό υπήρχε η παλαιά εκκλησία της Αγίας Φυλάξεως η οποία, δυστυχώς, δεν υφίσταται πλέον. Σύμφωνα με μαρτυρίες η παλαιά εκκλησία ήταν μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη, της Οθωμανικής περιόδου.

Ατίμητος θησαυρός είναι για μας η εικόνα της Παναγίας μας, η επονομαζόμενη η «Αγία Φύλαξις». Η εικόνα είναι του 16ου αιώνα. Η Παναγία εικονίζεται βρεφοκρατούσα στο γνωστό βυζαντινό τύπο της οδηγήτριας. Η Θεοτόκος φορεί βαθυκόκκινο μαφόριο. Ο Χριστός είναι στραμμένος πρ ος τη μητέρα του, ευλογεί με το δεξί του χέρι και με το αριστερό κρατεί κλειστό ειλητάριο. Πάνω εικονίζονται οι δυό αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Έχει καλλιεργηθεί έντονα στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής ότι η Παναγία φυλάττει και σκέπει τους χριστιανούς. Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία, η Αγία Φύλαξις, δεν επέτρεψε ποτέ η κοινότητα να λεηλατηθεί από τους Τούρκους η άλλους ξένους εισβολείς. Επίσης, φύλαττε πάντοτε το χριστιανικό χαρακτήρα της κοινότητας. Η παράδοση αυτή δεν αμφισβητείται από τη σύγχρονη ιστορία. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς θεραπεύτηκαν θαυματουργικά μετά από προσευχή και επίκληση της Παναγίας της Χρυσαϊφυλιώτισσας. Εκτός όμως από τα θαύματα οι ψυχές μας μαρτυρούν καθημερινά τη χάρη και την ευλογία που σκεπάζει την ενορία μας, λόγω της παρουσίας της Παναγίας της Χρυσαϊφυλιώτισσας. Για τους ενορίτες της Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού, οι οποίοι ζουν καθημερινά την εκκλησιαστική ζωή, η παρουσία της Παναγίας μας είναι έντονα αισθητή στον πάνσεπτο ναό της.

Ευχόμαστε η παρούσα ιστοσελίδα να βοηθήσει τους χριστιανούς να γνωρίσουν καλύτερα την ενορία μας και να γευθούν την υψηλή προστασία της Κυρίας μας Θεοτόκου ως προσωπικής τους «Φύλαξης» .